Waarom zijn line aligners nou zo belangrijk?

Line aligners zijn niet meer weg te denken uit de moderne karpervisserij en ze zijn een belangrijk basisonderdeel van onze rig mechanics. Als een karper het haakaas opneemt willen we de vis haken of prikken in de onderlip omdat deze plek de meeste houvast geeft en schade bij de karper beperkt.

Om een haak te laten indraaien moet de karper de onderlijn strekken. Dit gebeurd bij het verder of weg zwemmen na het opnemen van het haakaas, de onderlijn zal strekken, de haak zal indraaien en prikken op het loodgewicht. 

Een line aligner of shrinktube wordt gebruikt om de haaksteel te verlengen, hierdoor wordt het vertrekpunt en de hoek waar de onderlijn de haak verlaat beïnvloed, dit zorgt voor het beter indraaien van de haak als de onderlijn wordt gestrekt.

Er zijn natuurlijk trucjes om nog sneller te prikken zoals bijvoorbeeld met een “shot on the hook” of door het gebruik van een korte onderlijn, een rechte haakpunt, en door gebruik te maken van een verzwaring op de onderlijn.

Met een “shot on the hook” wordt de haakpunt verzwaard met een klein loodje, dit zorgt ervoor dat de haakpunt direct naar beneden wordt gericht na het opnemen van het haakaas.

Hoe korter de onderlijn hoe sneller deze volledig zal strekken, dit kan het verschil maken op dressuurwater of als de vis vrijwel niet of heel weinig zwemt. Denk hierbij aan compact voeren en wintertijd. 

Wat ook verschil kan uitmaken is het gebruiken van een klein beetje putty of een verzwaring op de onderlijn zelf. Door het plaatsen van een verzwaring op de onderlijn tussen de 2 en 4 cm van de haak wordt deze na een aasopname alvast in de juiste positie gezet om “door” te prikken als de vis het loodgewicht voelt.

Samengevat zorgen line aligners dus voor het indraaien of beter indraaien van de haak, wat resulteert in een consistente inhaking op de juiste plek, hierdoor minder lossers en ook heel belangrijk minimale schade aan de bek van de karper. Zo zie je maar hoeveel factoren van zo’n klein detail kunnen afhangen en daarom zijn line aligners zo ontzettend belangrijk.

Rigsolutions heeft zowel shrinktube als kant en klare line aligners in het assortiment.

Copyright © rigsolutions 

Neem Contact met ons op

Volg ons ook op Social media